вторник, 17 април 2018 г.

Ризото с шафран и пачи крак



200 гр мариновани гъби диворастящ пачи крак / предполагам че с пресни е стане дори по - ароматно/
1 чаена чаша ориз
50 гр. масло + 1 суп.л олио
150 мл бяло вино  и около 700 - 800 мл зеленчуков бульон
1/4 глава лук
щипка шафран
пармезан

 В дълбок тиган или направо тенджера, разтопете маслото, добавете и олиото и лука нарязан на ситно, докато омекне.
Добавете измития и изцеден ориз и добавете 1/3 от бульона. Щом заври добавете шафрана, гъбите заедно с бульона и сол на вкус, разбърквайте често и добавете остатъка от бульона и  виното малко по -малко. Тайната на истински вкусното ризото е течността да се добавя  на порции и да се разбърква постоянно. След като ориза е готов и цялата течност е поета, свалете от котлона, и потърсете обилно с пармезан или друго твърдо сирене.