петък, 17 ноември 2017 г.

Ябълков щрудел


Есента е времето в което аромата на ябълки с канела може да завладее съзнанието ти напълно.

Мисълта за ябълков щрудел  с аромат на масло ме преследваше повече от седмица.

Ето така се роди тази рецепта.

За тестото:
2 яйца
125 гр пълномаслено краве масло
200 мл топло прясно мляко
щипка сол
1 ванилия
брашно за замесване на меко тесто

Замесва се меко еластично тесто и  се оставя да отпочине няколко часа. Аз го замесих вечерта и оставих до другия ден в хладилник.

За плънката:
5-6 ябълки почистени и нарязани на кубчета
50 гр. захар
150 гр кафява захар
1 кафяна лъжичка канела
Всичко се разбърква добре  и  се оставя за 10-15 минути за да се смесят ароматите.

Тестото се разделя на 4 равни части и се разточва кора с дебелина 2-3 мм. Плънката се разпределя по кората
навива се на руло и  се подрежда в тавичката.
Пече се в умерена фурна