вторник, 14 ноември 2017 г.

Рачел




Tова е един вкусен помен от моето детство, никога не съм го равила и самата процедура с кисненето във варно мляко ми се струваше доста екстравагантно.
Ето е обаче тази година тиквите  са в изобилие и вида им не ми даваше мира.
И така ето я моята рецепта изровена от един стар тефтер с рецепти на мама.

една голяма тиква "кестенка", почистена и обелена и нарязан на малки парчета.
Моите парченца излязоха около 2,700 кг.

За варното мляко:
1 шепа вар се разтваря в 5 литра вода, след което се прецежда.
В течността се поставят тиквените парчета и се оставят да кисната 5-6 часа. 
Тази процедура помага тиквата да стане твърда и да состане хрупкава след сваряването на сладкото.

За захарния сироп:
2 л. вода 
2 кг захар
Сварява се сироп, които ври поне 15-20 минути
В него се добавя измитата добре от варното мляко тиква и се варят заедно още  около час, докато сиропа се сгъсти. Накрая се добавя  кафяна лъжичка лимонтозу. Топло се затваря в буркани  за да вакумира.
 По желание можете да добавите индреше