вторник, 3 януари 2017 г.

Коледна баклава



Тази година направих една малко по нестандартна баклава, която обаче се оказа невероятно вкусна.

Основната причина за рецептата е останалите ми 4 бр белтъци, които трябваше да оползотворя. 
Така си спомних онзи вкус на целувките с орехи от едно време, но никак нямах време да се занимавам с това, ето затова реших да добавя тази невероятна целувчена плънка към моята баклавичка!

Необходими са Ви:

1 пакет фини кори

За Плънката:
4 белтъка от големи яйца
250 гр фина кристална захар
2 чаени чаши ситно смляни орехи
125 гр. масло

За сиропа:
1 литър  вода
800 захар / ако обичате по сладкото сложете 1 кг./
малко настъргана лимонова кора

Оставете малко от единия белтък за намазване.
Разбийте белтъците и захарта докато станат на пяна, добавете орехите и разбъркайте внимателно.
Подмажете тавата с масло, сложете 2 кори, добавете  от белтъчната смес да покрие корите и повторете  това докато белтъците Ви свършат.

При мен се получиха 3 бр. белтъчни слоя.
Най - отгоре завършете с две кори, нарежете на подходящи парчета, намажете с разбития с вилица белтък и  разпределете маслото на малки парченца.
Печете в загрята фурна на 150 градуса.
Белтъците трябва да са изпечени и да се подават между корите като целувки :)

Пригответе захарния и сироп и залейте баклавата, като винаги спазвате баланса топла баклава - студен сироп или обратното!

Няма коментари:

Публикуване на коментар