събота, 15 октомври 2016 г.

Сок от шипки



Обичам топлите есенни уикенди, идеална възможност да се прекараш времето си навън с любимите ти хора, а защо не и да се  възползваш от изобилните дарове на природата.

Отдавна се бях заканила да направя сироп от шипки - изключително богат на витамин С и полезен според мен, идеален за зимните дни и за повишаване на имунитета на децата.
Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Съдържанието на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор в шипката е много по-високо отколкото в много плодове и зеленчуци.
Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози.
Плодовете на шипката (Rosa canina) са широко използвани и от народната медицина от векове. В различните страни са прилагани за лечение на най-различни заболявания. В Китай – като средство, нормализиращо храносмилането и против глисти. В Тибет- при неврастении, артеросклероза, бъбречни заболявания. В Русия- при камъни в бъбреците, чернодробни заболявания, при язви, гастрити и колити.
В традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, зимата и ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
Основното от което се вълнувах беше как да извлека повече полезни  съставки от тях. 
Идеята за чай винаги е вариант, но все пак ми се искаше нещо по разлино, което да мога да включвам към вечерното меню.


И така:
около 2 кг прясно набрани шипки 
2 л. вода 
500 гр.кафява захара

Шипките се почистват добре, след което се минават през блендера, но без да се смилат напълно. и  се заливат със студената вода, оставят се на студено поне за 6-8 часа, аз оставих за 24 часа в хладилика.

В тенджера се слага захарта и се прецежда през тензух шипковия сок, оставя се да заври. Имайте предвид, че когато течноста заври се отделя огромно количество пяна, поне 4-5 пъти повече от обема на течността, така че изберете по-голяма тенджера.
След като захарта се разтопи и пяната спадне /отнема около 20-25 минути/ дръпнете от котлона и затворете в сухи бутилки. Обърнете  с капачките надолу за половин час за да вакумира.

Тук е мястото да си призная, че освен в шишенца напълних и две пликчета за лед, които замразих във фризера.

На другия ден забелязах че по гъстата част от сиропа се е утаила на дъното, така че преди употреба, заклатете добре :)

Вероятно по съшата технологи но с малко повече захар и ратене би се получило чудесно сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар