сряда, 17 август 2016 г.

Торта Рафаело 2



Обожавам тази торта, толкова е свежа, лятна и лека, носи полъха на плаж, море, палми, коктейли и ... мечти

Понеже този път ми трябваше малко по голяма торта, увеличих малко продуктите за блата:

4 яйца
200 гр. захар
200 гр. брашно
100 гр кокосови стърготини
100 мл прясно мляко
4 суп.л. олио
1 бакпулвер

Жълтъците и белтъците разбих по отделно,  - белтъците на пяна, жълтъците със захарта. Към жълтъците се добавя прясното мляко и олиото, а след тях кокосовите стърготини  бакпулвера и  разбитите белтъци.
Сместа се изсипва в леко подмазана с масло не залепваща тава и се пече на 180 градуса на вентилатор за около 35 минути, като полседните 10 минути може да се намали на 160 градуса. Пак за хиляден път ще кажа, че печенето много зависи от фурната и най - добре да се наблюдава и да се пробва с клечка за зъби готовността на тестото.

За крема между блатовете:
Реших да изпробвам как ще и отива толкова известния напоследък "Кескул"

500 мл кондензирано мляко
3 суп. л. брашно
50 гр кокосови стърготини
3 суп.л смлени лешници
1 пакетче ванилена захар
60 гр. масло 

Загрейте млякото, добавете захарта, кокосовите стърготини и ванилената захар, след това добавете брашното разбито в  малко студено прясно мляко. Бъркайте непрекъснато и щом се сгъсти дръпнете от котлона, добавете маслото и лешниците и бъркайте докато маслото се разтопи.

Изпечения и изстинал блат разделете на 3 части с помоща на нож и конец, и сглобете тортата, като между блатовете добавяте от крема

 За крема с който се покрива тортата:
200 гр. рикота
400 гр заквасена сметана
150 гр. разбита сладкарска сметана
3 суп.л. пудра захара
100 гр кокосови стърготини

Рикотата със заквасената сметана и пудрата захар се разбиват, добавят се кокосовите стърготини и разбитата сладкарска сметана. с готовата смес покрийте тортата.
Оставете в хладилник поне за 12 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар