понеделник, 28 март 2016 г.

Ризото с аншоа

За да спазим традицията и да похапнем нещо вкусно и рибно за Благовещение, приготвих, това чудесно ризото с малки филенца аншуа.

Всъщност, приготвянето на ризото, не е сред предпочитаните ми занимания, именно, заради непрестанното бъркане на ориза,  но усилията за тази рецепта си заслужават напълно!

За 4 порции;
400 грама ориз
100 мл олио
100 мл готварска сметана
връзка пресен лук
5-6 сушени домата
около литър топла вода
7-8 филенца аншоа
пармезан или друго твърдо сирене за поръсване

Загрейте олиото и добавете нарязаната на ситно връзка лук, веднага след това нарязаните сушени домати  филетата аншоа / не прекалявайте с тях - много са ароматни и ако сложите повече рискувате да получите много наситен , дори неприятен рибен аромат/, разбърква се енергично, без да се пържи и  се добавя  измития ориз. е преставайте да бъркате, веднага щом ориза просветлее,  а това става за около минута, добавете 1/4 от топлата вода, бъркайте непрестанно, докъто ориза я поеме, след това повторете процедурата още 3 пъти.

Важното при приготвянето на ризото е  водата да се добавя на части и да се бърка непрекъснато, докъто ориза поеме течността, така се получава нежната кремообразна консистенция на ризотото .

Най - накрая добавете сметаната, посолете на вкус и  сервирайте, поръсете с пармезан или друго твърдо сирене!

Добър апетит и прекрасен празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар