петък, 5 юни 2015 г.

Домашен дюнер с булгур

Всъщност, дали дюнер е съвсем точното наименование на това, което ще Ви предложа, не съм сигурна, но ако се изкушавате от това вкусно ухаещо ястие, ето моето по различно безмесно предложение за него
В същност за първи ги направих тези дюнери по време на великденските пости, когато не хапвах месо, и от тогава се наредиха в списъка ни с предлочитани храни.
Обикновено използвам готови питки, за да не се заседявам прекалено дълго около печката в топлите дни, но бихте могли да приготвите домашни  от предния ден.

За плънката :
малка глава стар лук
булгур
слънчогледово олио
гъби
гьозом
сол на вкус
слънчогледово олио

Олиото се загрява и се добавя ситно нарязания лук, след като леко поомекне  се добавят гъбите на ситно, и накрая съвсем за кратко булгура.
Долива се с топла вода и се оставя докато булгура е набъбнал  готов и за консумация. Това става за около 15-20 мин. Количеството вода обикновено е 1:3, но все пак зависи от вида на булгура който ползвате, на опаковката това би трябвало да е оказано. Накрая се добавя нарязания бна ситно гьозом

За млечния сос:
Сварени картофи
кисело мляко  с възможно по висока масленост
чесън
кимион

Пропорцията която спазвам тук е 1:1. Т.е  равни части намачкани на пюре сварени картофи и  кисело мляко. Объркват се добре, овкусяват се с кимион и ситно нарязан чесън и  се разбъркват.


Затоплям питката  на тиган с  малко масло, слагам от булгура, млечния сос и  зелена салата.
Всъщност тук може да импровизирате доста, може да сложите домати, краставици, зеле, лук, или всичко драго което обичате.
Навивате на руло и похапвате вкусно!




Няма коментари:

Публикуване на коментар