вторник, 2 юни 2015 г.

Домашен сладолед с аромат на борова гора

В тези топли дни, тази изкусителна студена наслада е неизменна част от нашите вечери.

От известно време си приготвяме домашен сладолед, като изпробвам различни вкусове и аромати. Тази рецепта, обаче беше истинско попадение.
Невероятно вкусно съчетание, напомнящо сенките на борова гора, свежия планински въздух ... и много красиви спомени

За сладоледа

250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. боров мед

За основата
2 белтъка 
100 гр захар
150 гр брашно

Прясното мляко се сварява, след което малка част от него се добавя към разбитите жълтъци, за да  се темперират. Жълтъчната смес се изсипва към останалото мляко и се бърка на слаб котлон около 5-10 мин докато леко започне да се  сгъстява. Прехвърля се о нов съд за да се охлади. 
Сладкарската сметана се разбива и след като млякото  жълтъците са напълно охладени се добавя към тях
Разбърква се за да се хомогенизира
Докато чакате млечната смес да изстине, може да се захванете с основата,.
 Белтъците се разбиват на бързи обороти с миксер, добавя се захарта,  след като се получи кремообразна смес се добавя брашното, разбърква се още малко и се изпича върху хартия за печене. Тази плата се слага като основа на сладоледа.

След като всичко е готово се заемаме със сглобяването.
В подходяща кутия се слага платката на дъното, върху нея се изсипва сладоледената смес,  накрая равномерно се изсипва боровия мед


Оставете във фризера поне 6-7 часа, и след това му се насладете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар