четвъртък, 11 юни 2015 г.

Пататник

За първи път опитах това превъплащение на картофките преди мнооооого години в едно симпатично ресторантче в Широка Лъка, от тогава приятния вкус  на  картофки, масло и подправки се е запечатал в съзнанието ми, и не пропускам възможност да си го приготвя. Особено с пресни картофки!

Оказа се  че в различните краища на Родопите се приготвя по разлини начини,но аз приготвям това което се е запечатало в съзнанието ми, и се харесва от всички в къщи.

4 големи картофа
2 яйца
2 стръка пресен лук -  само перата
джоджен
около 150 грама натрошено сирене
малко черен пипер
олио за пържене 
масло за намазване

Картофките се рендосват, посоляват се и се оставят за около час да се отцедят.


Излишната вода се изхвърля, добавят се яйцата, нарязания на ситно лук, черния пипер и  джоджена и всичко се разбърква добре. 


Накрая се слага и натрошеното сирене.

Аз слагам малко олио в тигана, сипвам от сместа и разпределям като палачинка  с дебелина 5-6 мм. 


Изпичам първо от едната страна, обръщам  и  намазвам с масло. Пека на слаб котлон около 12-15 мин от всяка страна. 
Хапнете си го вкусно с овче кисело мляко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар