петък, 27 март 2015 г.

Лудо тесто и неговите превъплащения - пица "Три сирена" и кашкавалка с ленено семе

Когато попаднах на тази рецепта преди време в една кулинарна група, с наслада си спомниха как през ваканциите баба замесваше една такава доза и ни правеше тутманици, мекички, пица и  каквото друго и поискаме:) ... а ние  с недоумение стояхме и гледахме, как тестото от което сутринта беше останало едно топче, изпълва купата все повече и повече ... и така няколко дни :)

И така разлистих старите тефтери на майка ми и го открих, запазено върху пожълтялата вече хартия ...

Ще напиша съставките и грамажите които използвах аз, защото  сега едва ли намерите 
" ... за 5 стотинки мая..."

Около 600 - 700 грама брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 кубче мая, разтворено в 250 мл. хладко мляко
1с. л. захар
1суп. л. сол
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 суп. л. олио
1суп. л. оцет

Замесва се меко тесто. Тази част която ще ползвате веднага се отделя, другото се слага в купа и се покрива  намазнен найлонов плик и се оставя на студено.



Пица "Три сирена"

 Блата на бабината пиша беше поне 3 см дебел, но ние предпочитаме тъничка и хрупкава:
Разстилах тестото в подмазана тавичка, залях с 200 мл. доматен сок, поръсих обилно с босилек и сложих да се запече в предварително загрята фурна за 10 мин. 
След това извадих и добавих 1 лава лук на тънки полумесци, поръсих  козе сирене, листчета Ементал и кашкавал на лентички, запекох още 10-15 мин
 Добавих листенца пресен магданоз, след като извадих от фурната


Голяма кашкавалка с ленено семе

Останалото тесто, което на другия ден беше почти утроило обема си леко премесих с брашно и разточих на три кори. Между всяка  сложих  кубчета кашкавал "Лакрима" и поръсих с малко ленено семе.  Завих трите на руло и после засуках като въже, завих в тавичка, отгоре добавих кубчета масло и  пак ленено семе
 Оставих да втаса около половин час за да удвои обема си, и изпекох в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар