понеделник, 16 март 2015 г.

Шоколадово портокалов сладкиш, и едно бързо петъчно меню

Здравейте, 
Петък вечер, обикновено е повод да се настроим отпускащо, да гледаме филм, който сме гледали вече 100 пъти или да изпием по чаша вино с добри приятели.

Този Петък с радост приготвих трапеза, за наши приятели, с които не бяхме се виждали от няколко месеца.
Времето беше разпределено и  съобразено с режима на бебето, което все повече иска да участва във всички дейности които правя :)
И така започнах с десерта за да има време да поеме аромата на всички съставки.

ШОКОЛАДОВО ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ




Една импровизация с любими продукти, изпекох пандишпанов блат, в който настъргах 1/2 LZ натурален шоколад и  половин кора от портокал

За блата :
2 яйца
1ч.ч. захар /200 грама/
1ч.ч. брашно /200 грама/
1 бакпулвер
кора от половин портокал
1/2 LZ натурален шоколад

150 мл силно кафе за поливане

Разбих яйцата със захарта на пяна, добавих брашното и бакпулвера,накрая кората от портокал и настъргания шоколад.
Изпекох върху хартия, подмазана с малко олио за около 30 мин на 180 градуса

Оставих да изстине и полях със 150 мл. силно не подсладено кафе
За сладкиша:
1 млечен шоколад 90 гр
2 портокала
1 кофичка заквасена сметана 400 гр.
3 с. л пудра захар
1/2 LZ натурален шоколад за поръсване

Разтопих шоколада и го намазах върху блата
Портокалите нарязах на шайби и наредих върху шоколада


Разбих сметаната и пудрата захар и сложих отгоре върху портокалите, накрая настъргах останалия натурален шоколад.

 СВИНСКИ ГЪРДИ СЪС ЗЕЛЕНЧУИ

1 кг. свински гърди
1 глава голяма лук
2 големи моркова
3-4 големи гъби печурки, 
3-4 скилидки чесън
1/2 домат /  сложих го само за да отпусне аромата си/
черен пипер
сол на вкус

Свинските гърди наредих в тавичка и овкусих с черен пипер, сол и кимион.

Около тях добавих нарязаните на едро зеленчуци, тях посолих допълнително и поръсих с малко олио.





Завих с фолио и пекох 1 час и 10 мин на 220 градуса , като последните 10 мин махнах фолиото и  намалих фурната на 180 градуса.


ДИПЛЕНА БАНИЦА СЪС СЕМЕНА

1 пакет готови кори 
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
200 гр. сирене
1 бакпулвер 
1/2 пакетче масло


Корите се  нагъват като ветрило и се подреждат в тавичката една до друга изправени.
Размекнатото масло се намачква със сиренето, добавят се яйцата , киселото мляко и бакпулвера и  се разбъркват добре, заливат се отгоре върху баничката.
Накрая поръсих с ленено и сусамово семе и във фурната - пекох в предварително загряна след  свинските гърди, така че и отне  20- 25 мин на 180 градуса.



ЯЙЧЕНА САЛАТА

5  яйца
200 гр сирене 
2 стръка пресен босилек
1 скилидка чесън
1/2 кутийка майонеза Краси
 2 суп. л. кисело мляко 3,6 %

Яйцата се сваряват, едното се оставя за украса, жълтъка намачкх, белтъка настъргах с ренде, сиренето  намачкках при яйцата и  се поръсих с наситнения босилек.  В отделна купа смесих майонезата, киселото мляко наситнения чесън, разбърках  добре и залях върху яйцата. Всичко обърках отново и оставих в хладилника за час.
Аз украсих е едното яйце, маслини и  царевица!

 Резнахме мезенце, зелена салата, задушихме малко гъбки в масло ....
 И така, бързо, лесно и  вкусно, хапнахме, пийнахме и прекарахме една чудена вечер!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар