събота, 7 март 2015 г.

Медена торта

Добро утро в тази прекрасна снежна утрин ще Ви покажа  една тортичка, която направих снощи за едно пред осмоморатенско парти :)
Ще я нарека "Медена торта", понеже се вдъхнових от така популярната напоследък  торта Медовик, но както е характерно за мен,  обичам да променям рецептите, така че резултата винаги е различен.


И така за блата използвах:
2 яйца
190 гр. захар
100 гр. масло
3 суп. л. мед
1 щипка сода бикарбонат 
300 гр. брашно

Разбих яйцата със захарта на пяна, добавих маслото, меда и содата и разбивах още 5 мин. на средна степен на миксера, след това добавих брашното и разбих до хомогенна смес. Получи се тесто с гъстота на кексово, изсипах в тавичка 28 см и изпекох на 180 градуса за около 35 мин.

Готовия блат разрязах на 3  части - винаги ме радва приятния златист цвят които се получава от меда!


 За крема
800 мл. прясно мляко
6 суп. л. захар
6 суп. л. брашно 
2 яйца
1-2 капки есенция ром 
1/2 пакетче масло

600 мл от млякото се загряват със захарта. Останалото мляко яйцата и брашното се разбиват с миксера  и се добавят към топлото мляко, бърка се до сгъстяване. След  като махнем от котлона  добавяме маслото и есенцията.

Редят се блат- крем като най отгоре завършваме  с тънък пласт крем.

За украса отстрани полепих смлени орехи, отгоре поръсих с малкото останали трохички при разрязване на блатовете, и разтопен бял шоколад със страчатела, разточен върху найлон с балончета въздух. Няколко орехови ядки за разкош, 12 часа за да се превърнат ароматите и съставките в едно цяло  ... и това е 

 Би била чудесно допълнение  към чаша охладено розе в празничния за дамите следобед!!!

2 коментара:

  1. Изглежда толкова апетитна, че чак ми се приисква едно парче. Може би две ще е по-добре! Браво! Чудесно се е получила!

    ОтговорИзтриване